Analóg digitális

Ilyenkor télen, amikor az emberek elvonulnak a jó meleg otthonaikba, a legtöbb esetben bekapcsolják a televíziót, hogy kedvenc műsoraikat nézve megpihenjenek és levezessék a nap során felgyülemlett stresszt. Háztartásaikba különféle módon juttatható el a TV adás, például analóg digitális úton.

Az előbbi, azaz az analóg jelátvitel egyszerű elven alapul, vagyis az információ a sugárzott jel egyik fizikai jellemzőjén keresztül hordozható, amelyet antennával, műhold révén, illetve az analóg kábeltévé segítségével lehet fogni. Ez egy viszonylag elavult technikának számít, azonban még ma is alkalmazzák.

Az analóg digitális megoldások eltérnek egymástól, mivel az előbbivel ellentétben, a digitális televízió esetében azok a tartalmakat, amelyek közvetítésre kerülnek, valamint amelyek eljutnak majd a nézőkhöz, először tömöríteni kell. Ez manapság igen elterjedt, és ezt a technológiát használják a HD adások esetében is. Az újabb televízió készülékekben egy dekóder található, amely a tömörített adatokat bontja ki.

Print Friendly, PDF & Email