Variációk párducra – A parfums.hu támogatásával

parfums.hu
parfums.hu

A Cartier 2014-ben piacra dobott, nagy sikerű illata, a La Panthère után a parfüm egy „lazább”, könnyedebb változatát, a La Panthère Legere-t jelenteti meg 2015-ben. Bár főként a két illat egymáshoz való viszonyáról szeretnék írni, tekintsük át először a francia divatház nem éppen rövid történetét dióhéjban.

A céget Louis-Francois Cartier alapította 1847-ben. Gyönyörű ékszerei és azok részletgazdagsága miatt a 19. század végére már igen nagy tekintélynek és elismerésnek örvendett. A rendkívül sikeres vállalkozás egészen 1964-ig maradt a család vezetésében, de azóta is folyamatosan bővíti repertoárját. A Cartier első illatkreációja 1981-ben jelent meg, azóta pedig számos emlékezetes parfümöt hozott létre.

A cég parfümjeinek jelenlegi megálmodója Mathilde Laurent, aki 2005 óta dolgozik a Cartier berkeiben, azóta pedig több olyan, újdonságnak ható illatot hozott létre, mint például a Baiser Volé vagy a La Panthère, de ő alkotta meg a cég exkluzív parfümkollekcióját, a Les Heures de Parfumöt is. Ezekben a divatház ötvözi saját, régi korokba visszamenő hagyományait egyfajta modern értelmezéssel, olyan illatokat létrehozva, melyek értéket képviselnek a parfümgyártás terén, ezáltal pedig fenntartják a Cartier kreatív energiáit.

A La Panthère szívét a gardénia virágának esszenciája képezi, mely – Mathilde Laurent elmondása szerint – nem tartozik manapság az illatszergyártás leggyakrabban használt összetevői közé. Éppen ezért tud nagyon szokatlanul nőies lenni a La Panthère anélkül, hogy a tubarózsa vagy a jázmin klasszikus, sok parfümben jelenlévő aromáját alkalmazná. A 2014-ben kiadott parfüm a Cartier-ház „címerére” utal, valamint az egykori alapító kedvesére és múzsájára, Jeanne Toussaint-ra, akinek beceneve Párduc volt.

A La Panthère Legere legfőbb vonása szintén a gardénia, melyet azonban az illat szívében a tiaré virágának trópusi esszenciája egészít ki, így kapunk egy nyáriasabb jellegű, könnyedebb illatot, amely mégis magában hordozza az eredeti egyediségét és lényegét. A felfújás után a Legere gyengédebbé válik, és az alapot képező bőr illata is kezd egyre meghatározóbb lenni. A tiaré szirmainak kókuszra emlékeztető aromája édesebbé varázsolja a parfümöt, azonban teszi mindezt úgy, hogy az méltó maradjon a Cartier eleganciát sugalló alkotásaihoz.

Elmondható tehát, hogy a La Panthère 2015-ös variációja hű marad az eredetihez (és kidomborítja annak legjobb alkotóelemeit), ám képes valami újat is adni hozzá. Így nemcsak egy megszokott nyári illattal van dolgunk, hanem egy újabb különleges parfümmel, mely bármelyik illatgardróbban megállná a helyét.

Print Friendly, PDF & Email