Fehérjék a süteményekhez adva

Fehérjék
Fehérjék

A proteinek létfontosságú alkotóelemei az étkezéseinknek, szinte az összes anyagcsere folyamatban szerepet játszanak a szervezetünkben. Mint a testsejtek alapvető építőkövei, a szöveteink 90%-át alkotják, ezért szükségesek a különböző testrészek felépítéséhez is. A fehérjék aminosavakból állnak. Jelenleg 22 aminosavat ismerünk. Az aminosavak közül nyolc, a felnőtt emberek számára létfontosságú, a többi aminosavat a szervezetünk szintetizálni is képes. Amennyiben nem juttatunk be a táplálékkal megfelelő minőségű és mennyiségű aminosavat, akkor a szervezet a nem esszenciális aminosavakat elő tudja állítani, amennyiben az esszenciális aminosavakból alakul ki hiány, akkor ezeket a szervezet az izomzat leépítéséből szerzi be. A fehérjék segítenek az izomzat megtartásához, az enzimek, hormonok termelődésében, illetve a haj és bőr egészségben. A Német Táplálkozástudományi Intézet (DGE) a felnőtt ember fehérjeszükségletét 0,8 g fehérje/testsúlykilogramm értékben határozta meg. Ezt a javaslatot időközben felülbírálták. Így még mindig folyik a vita arról, hogy a sportolóknak és fiataloknak magasabb fehérjebevitelre van-e szükségük, szemben az inaktív felnőttekkel. A fehérjék elengedhetetlenek szervezetünk számára.