Hol kötelező a munkavédelmi szemüveg használata?

védőszemüveg használata
Védőszemüveg használata

Az egészség megőrzésének többféle módja létezik. Ezek között az egyik a különféle problémák megelőzése. Mindig jobb elkerülni a sérüléseket, mint azok kellemetlenségeit utólag elszenvedni és kiheverni. A testen vannak olyan részek, amelyek fokozottan ki vannak téve az egyes problémáknak. Természetesen ezt meghatározza a végzendő feladat köre is. Balesetek bármikor történhetnek, de egyértelműen nagyobb erre az esély, amennyiben bizonyos szakmák végzése történik.

Otthon, pihenés, tévézés közben nincs akkora esélye a szemsérülésnek, mint például fafaragás, hegesztés, barkácsolás során. A különféle alapanyagokkal történő munkavégzéskor megeshet, hogy vágás, faragás, törés alkalmával kisebb-nagyobb szilánkok szakadnak le és bejutnak a szembe. Ennek megelőzésére dolgozták ki az egyedi védőfelszereléseket. Több olyan munkakör is van, ahol elengedhetetlen a védőszemüveg használata. Asztalosok, ácsok, kőművesek, esztergályosok, szerelők mind a tűzvonalban vannak ebből a szempontból.

Valójában még az otthoni, kerti feladatok ellátásakor sem árt viselni megfelelő szemüveget. Legyen az fűnyírás, műhelytakarítás, metszés, favágás, hiszen bármikor sérülés lehet a következménye, aminek megéri csökkenteni az esélyét. A munkavédelmi szemüvegek általában többféle típusban érhetőek el. A lencse anyagát tekintve lehet polikarbonát, üveg, többrétegű kompozit, cellulóz acetát. A szerepük, hogy a mechanikai eredetű sérüléseket kivédjék. Lehet szó szilárd testek által okozott panaszokról vagy folyadékok szembe jutásáról.

Az erős és különféle fények ellen ugyanúgy megéri fellépni, legyen az ultraviola, látható fénytartomány vagy infravörös, mindegyik spektrum gondot okozhat. Érdemes például az egyszerű hóvakságra gondolni, amikor valaki kirándul a téli időszakban. A fokozott nyári napsugárzás, a felületekről visszavert fény ugyanúgy gondot okozhat. A védőszemüvegek több helyen, az előírást tekintve kötelező kellékek, míg máskor önszorgalomból jó azokat a közelben tartani és használni. A profibarkacs.hu weboldalon hatalmas kínálat áll rendelkezésre, amiben mindenki személyre szabottan válogathat.