Kóstolt már ilyen gluténmentes gofrit?

Gluténmentes gofri
Gluténmentes gofri

Sajnos van néhány olyan betegség, ami bizonyos tevékenységek végzését vagy ételek evését lehetetlenné teszik. Ezért, az ilyen betegségekben szenvedőknek számtalan dologról le kell mondaniuk, különben rendkívüli rosszullétben és fájdalomban lesz részük. Hasonló a helyzet azokkal is, akiknek a szervezetük nem képes a glutén nevű természetes gabonafehérjét feldolgozni, lebontani. Nekik kerülni kell az olyan ételeket, amelyekben glutén van.

A rossz hír az, hogy szinte minden kenyér- és tésztafélében, sőt, süteményben is jelen van ez a fehérje, hiszen a búza egyik összetevőjéről beszélünk. A búzaliszt pedig szinte minden péksüteménynek és készítménynek az alapanyagát képezi. Ez vajon azt jelenti, hogy aki gluténérzékenységben szenved annak a fent felsorolt sütemények közül semmit nem szabad fogyasztania? Igen és nem! Igen, valóban azt jelenti, hogy semmit nem szabad, amiben glutén van, különben a bélrendszer károsodik, ami elviselhetetlen fájdalmakat eredményez. Viszont az nem jelenti, hogy semmiféle péksüteményt nem szabad fogyasztania, ugyanis ma már létezik gluténmentes liszt, így ebből ugyanúgy készíthetőek sütemények. Igaz ugyan, hogy sok esetben össze kell keverni néhány alapanyagot, míg sikerül kialakítani olyan állagú lisztet, ami ugyanúgy összeáll, mint a gluténos. Ugyanis ez a növényi fehérje eredményezi, hogy a liszt egy kis vízzel keveredve összeragad és gyúrható, formálható válik. A gluténmentesnek nem lesz meg ez a tulajdonsága, viszont a megfelelő alapanyagok hozzáadásával a gluténmentes liszt is rendelkezni fog ezzel.

Összességében ez azt jelenti, hogy akik liszt- vagy gluténérzékenységben szenvednek, azoknak sem kell semmiféle finomságról lemondaniuk, csupán meg kell tanulniuk gluténmentesen főzniük és sütniük. Például az olyan nyalánkságot is elkészíthetik maguknak, mint a gofri, csak kell hozzá egy jó recept, ami egyébként a schaer.com oldalról megszerezhető. Tehát, meg kell változtatni néhány dolgot az étrendben, de valójában a glutén nevű fehérjén kívül másról nem igazán kell lemondani.