Milyen invertert vegyek napelemhez?

napelem inverter
Napelem inverter

A napelemes megoldást választóknak tudniuk kell, hogy a rendszer második legfontosabb feladatát az inverter végzi. Ez a feladat abból áll, hogy a napelemek által megtermelt egyenáramot az inverter váltakozó árammá alakítja át, amit aztán közvetlenül használhatunk a háztartásban. Az 5 legnépszerűbb napelem inverterről az ST Solar weboldalán olvashatsz bővebben. Itt nagyon sok információra tehetsz szert, ami hozzájárul ahhoz, hogy a napelem rendszerhez a megfelelő típust választhasd.

Másodlagos feladata is van ennek a berendezésnek, mégpedig a napelem panelek folyamatos megfigyelése, ellenőrzése. Adatokat gyűjt a rendszer teljesítményéről és hibaüzeneteket küld az esetleges rendellenességekről. A rendszer képes a működésre akkor is, ha egy napelem panel valamilyen oknál fogva leáll, azonban inverter nélkül egyszerűen nincs áramtermelés. Ez a szisztéma legérzékenyebb eleme, élettartama a többi berendezéséhez képest rövidebb, bár 5-10 évig általában gond nélkül üzemel minden típus.

Magyarországon többféle invertert lehet kapni, az egyik az osztrák Fronius, aminek bontás nélkül cserélhető minden alkatrésze. A magasabb teljesítmény érdekében a gyártó termékei aktív hűtéssel bírnak. A Fronius Solar applikáción keresztül az energiafogyasztást is könnyen nyomon követheted. Az okos inverterek piacvezető márkája a SolarEdge, ami komoly belső védelme mellett, a legmagasabb hatásfokot nyújtja.

A szerkezet két részből áll, a klasszikus inverter funkciókból és az ahhoz kapcsolódó teljesítményt optimalizáló eszközből. Továbbá, a Huawei inverter olyan napelemes rendszerekhez ideális, ahol a paneleket nem éri sok árnyék és ahol legfeljebb 2-3 tetősíkot akarnak használni. A német SMA megbízható német invertereket gyártó, aminek a modelljeire az jellemző, hogy nincs rajtuk kijelző, kizárólag wifi kapcsolaton keresztül lehet szabályozni. A Solplanet termékei költséghatékony megoldást jelentenek, a beépített DC izolátornak köszönhetően, fedélnyitás nélkül telepíthetőek, emellett rendkívül csendesek is.