Megoldás lehet az autólámpa polírozás

Autólámpa polírozás

Az utazás során elsődleges, hogy minden kellő felszerelés megfelelőképpen funkcionáljon a gépjárművön. Nem feltétlenül arról van szó, hogy valami tönkremegy, ugyanis a folyamatos használat során egyes részek megkophatnak, és felületük mattá válhat, ami a fényszóró esetén hatáscsökkenést jelenthet. Éppen ezért fontos az időnkénti autólámpa polírozás elvégzése. Ez egy olyan folyamat, amelynek során a lámpa burkolatának a felső részét különleges eljárással eltávolítják, amelynek hatására ismét átjárhatóvá válik a felület.

Lássunk egy kicsit a dolgok mélyére, visszatérve a régi időkre, amikor is még üvegből készült a külső burkolat. Bár az autólámpa polírozás ilyenkor nem volt szükséges, de ennek is megvolt a maga hátránya, hiszen elég volt egy apróbb kőfelverődés, és máris karcolás vagy törés következett be. Amennyiben elmaradt a csere, akkor számítani kellett a fényerő csökkenésére, ami hosszú távon balesetekhez vezethetett. A rendszeres időközönkénti műszaki vizsgán ugyanakkor nem engedték át a járművet, amíg javításra nem került a burkolat.

A fejlesztések azonban lassan tovább haladtak, és szem elé került az ellenállóság. Egy polikarbonát anyagot fejlesztettek ki, amelynek esetében az autólámpa polírozás már néha szükséges lehet. De pontosan miért is? Ez egy műanyag, aminek, bár jól ellenáll a külső mechanikai hatásoknak, tehát nem törik vagy reped olyan könnyen, bizonyos környezeti tényezők megviselhetik a közvetlen felületét. Az autólámpa polírozás alkalmával a legfelső pár milliméteres réteg eltávolításra kerül, és bár annyival csökken a vastagság, ez nem jelent semmilyen szerkezetbeli romlást a termékben.

A folyamatos ultraviola-sugárzásnak való kitettség, valamint a levegőben lévő káros kémiai maró anyagok pár év alatt eléggé megkárosíthatják a fényszóró külső részét, és akár több mint négyszeresére csökkenthetik a kilépő fotonok mennyiségét. Azonban egy gyors autólámpa polírozás akár hosszú évekre megoldhatja a problémánkat, és ismét még a legsötétebb éjszakában is biztonságos látási viszonyok mellett közlekedhetünk.

Print Friendly, PDF & Email