Árpa műtét utáni teendők – Ezekre figyeljen!

árpa műtét

Az egészség megőrzésére több szempont miatt is megéri kiemelten odafigyelni. A feladat gyakran nem egyszerű, de ha valaki megtanul olvasni az egyértelmű jelekből és törődik magával, akkor ennek gyorsan megtapasztalja az előnyeit. Sajnos előforduló dolog, hogy a szervezet ellenálló képessége valamilyen okból lecsökken.

Ezzel a legtöbben nem törődnek egészen addig a pontig, amíg komolyabb vagy jól látható betegség fel nem üti a fejét. Érdemesebb lenne ezt megelőzni, de ahhoz, hogy ez megtörténhessen, első lépésben gyakran negatív tapasztalatokat kell szerezni. Az árpa egy jól ismert szemmel kapcsolatos betegség, ami pontosan erre vezethető vissza.

Néha vitaminhiányos állapot okozza a kifejlődését, ami miatt az immunrendszer működése meggyengül és teret kapnak különféle fertőzések. A kezeletlen cukorbetegségre is visszavezethető, de az sem kizárt, hogy túlságosan poros, huzatos környezetben való munkálkodás váltja ki. Elég széles tehát a skála, de amikor megjelenik, akkor megéri gyorsan feltárni a pontos háttérmechanizmusokat, mert azzal későbbi felülfertőzések és belgyógyászati betegségek zárhatóak ki. De mi pontosan az árpa? Voltaképpen egy apró, gyulladásos tályogról van szó, ami a Meibom-féle olajos váladékot termelő mirigyeinek bakteriális jellegű felülfertőzése során születik. Mondhatni tipikusan a szemhéj szélén alakul ki. Létezik belőle külső, ami jól látható és belső árpa.

Szerencsére gyakran nincs szükség műtéti beavatkozásra a kezelésére, de előfordulnak olyan esetek, amikor létrejön a jégárpához nagyon hasonlatos apró csomó, ami rendszeres jelleggel begyulladhat és csak ritkán nyílik meg magától. Ekkor következhet a szakszerű beavatkozás. Több mindenre is érdemes figyelni az árpa műtét után.

Az eljárást követően, aminek részleteiről a budaiszemeszet.hu weboldalon lehet tájékozódni, úgynevezett párakötésre és antibakteriális kenőcs, szemcsepp alkalmazására van szükség néhány éjszakán át. Ilyen formában gyorsan meg lehet szabadulni a kellemetlen tünettől és visszatérni a megszokott életvitelhez. Érdemes azonban az immunrendszer erősítésére hangsúlyt fektetni a későbbiekben.