Milyen szőlőt ültessünk?

Szőlő a kertben
Szőlő a kertben

A hazai gyümölcsökből rengeteg található a piacokon manapság. Ez azért előnyös, mert igen nagy választékból szerezhetjük be a legízletesebb gyümölcsöket otthoni fogyasztásra. A szőlő kétségképp a borkészítés alapja és jó eséllyel már mindenki hallott valamilyen egyedi típusról, amelyet hazánkban termesztenek.

A jó bor alapja mindig a minőségi szőlő, azonban milyet érdemes ültetni? A választék igen nagy és attól is függ, hogy fehér- vagy vörösborkészítéssel akarunk foglalkozni. Vörösbor terén a Blaugurger szinte verhetetlen, így ezzel nem lőhetünk mellé. A Blauburgert gyakran összekeverik a Blauburgunderrel, mely igazából egy osztrák elnevezés egy másik fajtára. A Blauburger harmonikus savainak köszönhetően szép összhangot alkot a finom bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízvilággal. Szemei színanyagokban rendkívül gazdagok, ezért festőborként sem utolsó. Az Egri bikavér egyik közkedvelt és hivatalosan is jóváhagyott alapanyaga, amely így rendkívül értékessé teszi. Tőkéje erőteljes növekedésű, és bőségesen terem. Ez a szőlőtípus kissé érzékeny a fagyra.