A kyphosis jelentése: útmutató egy gyógytornásztól

lordosis
Lordosis gyógytorna

A kyphosis és lordosis olyan gerincbetegségek, amelyekben a gerinc görbülete rendellenesen változik. A kyphosis a gerinc elülső-gyűrűs ívének, míg a lordosis a gerinc hátsó felszínének túlzott görbülete. Mindkét betegség jelentős fájdalommal, kellemetlenséggel és más egészségügyi problémákkal járhat, beleértve a légző- és emésztőrendszeri problémákat is. Hogyan lehet ezeken segíteni?

Erre is válaszol egy gyógytornász a lordosis kapcsán. A kyphosis és lordosis okai közé tartoznak az egész testtartást érintő problémák, a csonttörések, a csontritkulás, a rossz testtartás, az izmok és az ízületek problémái, a gerincferdülés, a gerincvelői rendellenességek, a gerinc sérülése, valamint a túlzott ülés vagy állás.

A kezelés általában konzervatív módszerekkel történik, amelyek között szerepel a gyógytorna, a fizioterápia, az állapotjavító gyakorlatok, a hátizom megerősítése, a testtartás korrekciója, az eszközös terápia, az orvosi masszázs és az életmódbeli változtatások. A gyógytorna a gerincet érintő problémák esetén kiemelten fontos.

A gerincet erősítő gyakorlatok és nyújtógyakorlatok segítenek a gerinc alakjának javításában, a fájdalom csökkentésében és a megfelelő testtartás elérésében. A gerincferdüléssel és más gerincproblémákkal küzdő betegeknek kiemelten ajánlott a gerinctornával foglalkozó szakember segítségét kérni.

Az állapotjavító és az erősítő gyakorlatok kombinációja szintén segíthet a gerincbetegségek kezelésében. Az állapotjavító gyakorlatok általában a gerinc tartóizmainak megerősítésére irányulnak, és javítják az izomtónust, a mozgástartományt és a testtartást. Az erősítő gyakorlatok, mint például a vállizom, a mellizmok és az alkar izomzatának megerősítése, a testtartás helyreállításához és a gerincstabilitás javításához is járulnak hozzá.

Ezért ha úgy érzed, hogy a hátad görbülete problémákat okoz neked, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnod. Egy gyógytornász segítségével megtudhatod, milyen gyakorlatokkal tudod erősíteni a megfelelő izomcsoportokat és javítani a gerinc görbületeinek állapotát.